Hacking Romania
Veti fi raspunzatori de utilizarea inregistrarii dumneavoastra, indiferent daca ...
Lista Forumurilor Pe Tematici
Hacking Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE HACKING ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel pe Simpatie
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Hacking Romania / Hacking / About hacker.hack&learn hack  
Autor
Mesaj Pagini: 1
admin
Administrator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 255
¨De ce acest document?
Ce este un Hacker?
Atitudinea unui Hacker
1. Lumea este plina de probleme fascinante care asteapta sa fie rezolvate.
2. Nici o problema nu ar trebui sa fie rezolvata de doua ori.
3. Evita plictiseala si munca neinteresanta.
4. Libertatea este buna.
5. Atitudinea nu substituie competentele.
Cunostinte esentiale
1. Invata sa programezi.
2. Instaleaza si foloseste un sistem de operare din familia Unix.
3. Invata sa folosesti internetul si HTML.
4. Daca nu sti engleza la un nivel acceptabil, învata.
Statutul în comunitatea hackerilor
1. Scrie programe cu surse deschise ( open-source )
2. Ajuta la testarea si îmbunatatirea programelor open-source
3. Publica informatii utile
4. Ajuta la mentinerea functionala a infrastructurii
5. Ajuta comunitatea hackerilor
Legatura hacker/tocilar(nerd)
Puncte pentru stil
Alte resurse
Întrebari frecvente

De ce acest document?
Ca editor al dictionarului de jargon si autor al altor câteva documente similare foarte cunoscute primesc des mesaje de la începatori în retele care întreaba "Cum pot sa învat sa fiu un hacker?". În 1996 am observat ca nu exista nici un fel de document care sa raspunda la aceasta întrebare, asa ca am scris acest document. Multi hackeri îl considera acum definitiv si presupun ca asta înseamna ca este. Totusi, eu nu sunt o autoritate exclusiva în acest domeniu; daca nu iti place esti liber sa scri propria versiune.

Daca citesti un rezumat al acestui document versiunea completa o gasesti la

Nota: la sfârsitul acestui document gasesti o lista cu întrebari frecvente. Citeste aceasta lista de doua ori înainte de a pune orice întrebare despre acest document.

Acest document mai exista în urmatoarele traduceri : Arabic Bulgarian, Catalan, Chinese (Simplified), Danish, Dutch, Farsi, Finnish, German, Hebrew, Italian Japanese, Norwegian, Polish, Portuguese (Brazilian), Spanish, Turkish, si Swedish. Atentie pentru ca acest document se schimba frecvent si poate sa fie neactualizat.

Imaginea cu cele cinci-puncte-în-noua-patrate poarta numele de glider. E un model simplu cu niste proprietati foarte interesante într-o simulare matematica numita : Life care a fascinat multi ani. Cred ca este o buna emblema care prezinta cum sunt hackerii : abstracti, misteriosi, si totusi o poarta catre o lume cu o logica aparte. Citeste mai multe despre emblema aici .

Ce este un Hacker?
Dictionarul de jargon contine mai multe defintii ale cuvantului hacker, cele mai multe fiind legate de obsesia pentru tehnica si de dorinta de a rezolva probleme si a depasi limite. Daca vrei sa sti cum sa devii un hacker doar doua definitii sunt relevante.

Exista o comunitate, o cultura, formata din programatori experti si magicieni în ceea ce priveste retelele care îsi are originea în primele experimente ARPAnet. Membrii acestei culturi au creat termenul de hacker. Hackerii au construit internetul. Hackerii fac sa functioneze Usenet. Hackerii mentin World Wide Web functional. Daca faci parte din aceasta cultura, daca ai contribuit si ceilalti stiu cine esti si te numesc hacker, atunci esti un hacker.

Conceptul de hacker nu este limitat doar la tehnica. Exista oameni care aplica atitudinea unui hacker si în alte domenii cum ar fi electronica si muzica. Termenul poate fi asociat celui mai înalt nivel din orice stiinta sau arta. Hackerii programatori recunosc aceste spirite înzestrate si în alte persoane. Unele persoane spun ca atitudinea unui hacker este independenta de domeniu. În continuarea acestui document o sa ma concentrez pe deprinderile si atitudinea unui hacker programator, si pe traditia celor care au impus denumirea de hacker.

Mai exista un grup de oameni care se autodeclara hackeri, dar care nu sunt. Acesti oameni ( în special adolescenti ) nu fac altceva decât sa atace calculatoare pe internet si sa foloseasca ilegal sistemul telefonic. Hackerii adevarati numesc aceste persoane crackeri si nu vor sa aiba nici o legatura cu ei. Majoritatea hackerilor adevarati cred ca crackerii sunt lenesi, iresponsabili, si nu foarte inteligenti, si simplu fapt de a fi capabil sa intri în anumite calculatoare nu te face sa fi hacker la fel cum a fi capabil sa pornesti o masina fara chei nu te face un inginer auto. Din nefericire, multi jurnalisti si scriitori au fost pacaliti sa foloseasca cuvântul hacker pentru a descrie crackeri; acest lucru îi irita pe hackerii adevarati.

Diferenta esentiala dintre un hacker si un cracker este urmatoarea : hackerii construiesc lucruri pe când crackerii nu fac altceva decât sa distruga.

Daca vrei sa devii un hacker continua sa citesti. Daca tot ce vrei e sa fi un cracker atunci citeste grupul de stiri alt.2600 si pregateste-te sa faci cinci sau zece ani de închisoare dupa ce descoperi ca nu esti asa inteligent cum crezi. Si asta e tot ce voi spune despre crackeri.


Atitudinea unui Hacker
1. Lumea este plina de probleme fascinante care asteapta sa fie rezolvate.
2. Nici o problema nu ar trebui sa fie rezolvata de doua ori.
3. Evita plictiseala si munca neinteresanta.
4. Libertatea este buna.
5. Atitudinea nu substituie competentele.
Hackerii rezolva probleme si construiesc, ei cred în libertate si ajutorul reciproc dezinteresat. Pentru a fi acceptat ca un hacker, trebuie sa te comporti ca si cum ai avea aceasta atitudine. Si pentru a te comporta astfel trebuie sa crezi cu adevarat în aceste valori.

Dar daca te gândesti sa imiti atitudinea de hacker doar pentru a fi acceptat în comunitate atunci ai inteles gresit. E foarte important sa devii tipul de persoana care crede ca aceste lucruri sunt importante pentru ca te ajuta sa înveti si sa ramâi motivat. Ca toate celelalte arte care presupun creativitate, cel mai eficient mod de a deveni un maestru este imitarea actiunilor unui maestru, nu doar intelectual ci si emotional.

Sau, asa cum afirma acest poem Zen modern :

Pentru a urma calea:
priveste maestrul,
urmeaza maestrul,
mergi împreuna cu maestrul,
priveste prin ochii maestrului,
fi tu maestrul.
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.



Deci, pentru a deveni un hacker repeta urmatoarele lucruri pâna când reusesti sa crezi în ele:

1. Lumea este plina de probleme fascinante care asteapta sa fie rezolvate.
A fi un hacker e foarte amuzant, un gen de amuzament care are nevoie de foarte mult efort. Efortul necesita motivatie. Atletii de succes îsi mentim motivatia din dorinta de a-si împinge trupul catre obiective din ce în ce mai ridicate. Asemanator, pentru a fi un hacker trebuie sa te simti motivat sa rezolvi probleme, sa îti îmbunatatesti aptitudinile, si sa îti exerciti inteligenta.

Daca nu esti genul de persoana care simte aceste lucruri natural, va trebui sa devii o astfel de persoana pentru a deveni un hacker. Altfel, o sa descoperi ca energia pentru hacking e folosita în altfel de distractii precum sex, bani si aprobare sociala.

( Trebuie sa îti dezvolti si o încredere în propria capacitate de a învata lucruri noi, încrederea în faptul ca chiar daca nu sti tot ce e necesar pentru a rezolva o problema, daca reusesti sa întelegi o parte din ea si sa înveti în continuare din acest punct vei sti suficient pentru a rezolva urmatoarea parte si tot asa, pâna când termini. )

2. Nici o problema nu ar trebui rezolvata de doua ori.
Creierele creative sunt o resursa limitata. Nu ar trebui sa fie irosite reinventând roata mai ales stiind ca sunt atâtea probleme interesante care asteapta sa fie rezolvate.

Pentru a te comporta ca un hacker, trebuie sa întelegi ca timpul celorlalti este la fel de important ca si al tau, astfel încat este o datorie morala sa împarti informatiile, sa rezolvi probleme a caror solutie sa o faci disponibila oricui pentru ca ceilalti hackeri sa rezolve noi probleme si sa nu fie nevoiti sa rezolve probleme deja rezolvate.

Atentie pentru ca "Nici o problema nu ar trebui rezolvata de doua ori" nu implica faptul ca toate solutiile existente trebuie sa fie considerate permanente, sau ca exista o singura solutie pentru o anumita problema. Des învatam mult despre o problema pe care nu am stiut sa o rezolvam studiind o prima rezolvare. Este bine, si de multe ori chiar necesar, sa decidem ca putem sa rezolvam problema mai bine. Nu sunt benefice barierele artificiale impuse tehnic, legal sau institutional ( programe cu sursa închisa ) care împiedica refolosirea unei solutii bune si forteaza oamenii sa reinventeze roata.

(Nu trebuie sa crezi ca esti obligat sa dai toata munca ta creativa, desi hackerii care fac acest lucru sunt mai respectati. E compatibil cu valorile hackerilor sa vinzi destul astfel încât sa ai ce mânca, platii chiria si cumpara calculatoare. Este acceptat sa îti folosetti deprinderile de hacker pentru a te îmbogatii, atâta timp cât nu uiti de ceilalti hackeri si de valorile de care discutam aici.)

3. Evita plictiseala si munca neinteresanta.
Hackerii ( si persoanele creative în general ) nu ar trebui sa fie niciodata plictisiti sau sa faca o munca repetitiva si neinteresanta, pentru ca atunci când acest lucru se întâmpla nu mai pot sa rezolve probleme noi si interesante. Pierderea este dureroasa pentru toti. Evita plictiseala si orice forma de munca neinteresanta.

Pentru a te comporta ca un hacker trebuie sa crezi în acest lucru suficient de mult încât sa încerci sa automatizezi orice fel de munca plictisitoare, nu doar pentru tine ci si pentru ceilalti ( în special alti hackeri ).

(Nu exista nici o exceptie la acest lucru. Hackerii vor face câteodata lucruri care par repetitive si plictisitoare unui observator ca un exercitiu de limpezire a gândurilor, sau pentru a forma o noua deprindere sau pentru o anumita experienta care nu poate fi încercata altfel. Dar aceasta este o alegere, nimeni care e capabil sa gândeasca nu ar trebui sa fie fortat sa faca o munca plictisitoare.)

4. Libertatea este buna.
Hackerii sunt natural independenti, nesupusi autoritatilor. Oricine poate sa îti dea ordine poate sa te opreasca sa rezolvi o problema de care esti fascinat, si sigur va gasi un motiv stupid pentru aceasta. Asa ca atitudinea autoritara trebuie sa fie respinsa în orice situatie.

(Dar asta nu înseamna ca trebuie sa luptam împotriva tuturor autoritatilor. Copii trebuie sa fie ghidati si criminalii închisi. Un hacker poate sa accepte o anumita autoritate pentru a obtine ceva, care este mai valoros decât timpul pe care îl pierde urmând ordinele. Dar aceasta este o situatie rar întâlnita si acceptata constient.)

Autoritatile se dezvolta bazându-se pe secrete si cenzura. Acestea împiedica schimbul liber si voluntar de informatie, autoritatile prefera cooperarea pe care o pot controla. Deci pentru a te comporta ca un hacker trebuie sa îti dezvolti o repulsie instinctiva fata de cenzura, secrete si uzul fortei. Trebuie sa ai puterea sa actionezi conform acestei credinte.

5. Atitudinea nu substituie competentele.
Pentru a fi un hacker trebuie sa îti dezvolti aceasta atitudine. Dar copierea unei atitudini nu te va face un hacker, asa cum nu te va face un atlet sau o vedeta. Pentru a devenii un hacker ai nevoie de inteligenta, practica, dedicare, si multa munca.

Trebuie sa înveti sa nu ai încredere în atitudine si sa respecti competenta de orice fel. Priceperea la lucruri dificile, pe care putini le pot întelege, care necesita concentrare si atentie, este cu atât mai mult apreciata.

Daca respecti competenta, o sa îti placa sa o dezvolti în tine si munca dificila va devenii un joc intens. Atitudinea este vitala pentru a devenii un hacker.


Cunostinte esentiale
1. Învata sa programezi.
2. Instaleaza si foloseste un sistem din familia Unix.
3. Învata sa folosesti internetul si HTML.
4. Daca nu sti engleza la un nivel acceptabil, învata.
Atitudinea este foarte importanta dar cunostintele sunt si mai importante. Atitudinea nu substituie cunostintele, si exista un set de deprinderi pe care trebuie sa le ai înainte ca cineva sa se gândeasca sa te numeasca hacker.

Acest set de deprinderi se schimba lent pe masura ce trece timpul si tehnologia creeaza cunostinte noi si le face pe cele vechi insuficiente. De exemplu initial includea necesitatea de a sti sa programezi în limbaj de asamblare, si doar recent a fost introdus si HTML. Dar acum include urmatoarele deprinderi :

1. Învata sa programezi.
Acest lucru este esential. Daca nu sti sa programezi în nici un limbaj îti recomand sa începi cu Python. E foarte bine gândit, bine documentat, si destul de blând cu începatorii. Lasând la o parte faptul ca e un limbaj bun pentru începatori, Python nu este o jucarie, este un limbaj foarte puternic si flexibil si care se preteaza a fi folosit la proiecte mari. Am scris o evaluare mai detaliata aici. Niste tutoriale foarte bune sunt disponibile pe pagina web

Java este un alt limbaj bun pentru a învata sa programezi în el. Este ceva mai dificil decât Python dar produce un cod mai rapid. Este un limbaj care e foarte bine sa fie stiut. Din nefericire însa implementarea oficiala Sun este înca proprietara. Aceasta nu este o prea mare problema în ceea ce priveste limbajul în sine pentru ca exista alternative open-source de foarte buna calitate; problema reala este data de bibliotecile de functii care sunt disponibile împreuna cu limbajul. Implementarile open-source sunt înca în spatele celor oficiale oferite de Sun. Asa ca daca vrei sa înveti Java foloseste o implementare open-source pentru a evita sa devii dependent de codul proprietate Sun.

Dar trebuie sa fi constient ca nu o sa ajungi un hacker, nici macar un programator daca sti unul sau doua limbaje de programare, trebuie sa inveti sa gândesti problemele de programare la modul general, independent de limbaj. Pentru a fi un hacker adevarat trebuie sa ajungi pâna în punctul în care sa reusesti sa înveti un limbaj nou în câteva zile facând asociatii cu ceea ce sti deja. Asta înseamna ca trebuie sa sti mai multe limbaje diferite.

Dupa ce depasesti faza initiala si o sa incepi sa întelegi principalele concepte trebuie sa înveti C, limbajul pe baza caruia a fost construit Unix. C++ are foarte multe elemente comune cu C, daca sti unul va fi usor sa îl înveti pe celalalt. Nici C, nici C++ nu sunt genul de limbaje pe care sa le înveti prima data. O sa observi ca o sa fi mult mai productiv in alte limbaje decât în C.

C-ul este foarte eficient, si econom cu resursele calculatorului. Din nefericire C-ul are aceasta eficienta deoarece managementul memoriei si a resurselor este lasat în seama programatorului. Tot codul acesta este complex si predispus la probleme ( bug-uri ) si va consuma foarte mult timp. Tinând cont de cât de rapide sunt calculatoarele de astazi este mai bine sa folosesti un limbaj care sa economiseasca timpul programatorului si nu pe cel al calculatorului ( ex:Python ).

Alte limbaje de importanta deosebita pentru un hacker sunt Perl si LISP. Perl merita învatat în special din motive practice; este folosit foarte frecvent pentru pagini de web dinamice si pentru administrarea sistemului, astfel încât chiar daca nu o scri programe în Perl tot trebuie sa sti sa întelegi o sursa. Multi oameni utilizeaza Perl asa cum sugerez eu sa fie folosit Python, pentru a evita programarea în C atunci cand nu e nevoie de eficienta. Va trebui sa fi capabil sa întelegi aceste programe.

LISP merita învatat pentru sentimentul de multumire pe care îl ai atunci cand reusesti sa-l întelegi. Aceasta experienta te va face un programator mai bun pentru tot restul vietii, chiar daca nu o sa folosesti LISP pentru a scrie programe. ( Poti sa capeti niste experienta în LISP usor scriind si modificând moduri de editare pentru Emacs, sau Script-Fu plugins pentru GIMP. )

Cel mai bine e sa le înveti pe toate cinci : Pyhton, C/C++, Java, Perl si LISP. În afara faptului ca sunt cele mai importante limbaje pentru hacking sunt si ipostaze ale diferitelor paradigme de programare, si fiecare te va educa în diferite moduri.

Nu pot sa dau instructiuni complete despre cum sa înveti sa programezi, e o munca dificila. Dar pot sa îti spun ca nu te vor ajuta foarte mult cartile si cursurile ( multi, poate cei mai multi hackeri sunt autodidacti ). Pot sa înveti despre un limbaj din carti, dar modul de gândire care transforma acele cunostiinte într-o deprindere pot fi învatate numai prin exercitiu si programare. Ceea ce trebuie sa faci e sa (a) citesti programe si sa scri programe.

Peter Norving care este unul dintre cei mai buni hackeri de la Google si coautor al unor excelente carti despre inteligenta artificiala, a scris un eseu excelent numit Teach Yourself Programming in Ten Years. Reteta lui pentru succes în programare merita toata atentia.

A învata sa programezi e ca si cum ai învata o noua limba. Cea mai buna modalitate e sa citesti câteva texte scrise de experti în domeniu, sa scrii niste chestii singur, sa citesti mai mult, sa mai scri, sa citesti, sa scri .... si sa repeti pâna când dezvolti în scris genul de putere si economie pe care o vezi în modelele tale.

Gasirea unor programe bune pentru analizat era o chestie dificila, pentru ca erau putine disponibile sub forma de cod sursa pe care puteau experimenta hackerii. Acest lucru s-a schimbat dramatic; programe cu sursa deschisa ( open-source ), unelte pentru programare si sisteme de operare ( toate construite de hackeri ) sunt acum disponibile pentru oricine. Ceea ce ne apropie de urmatorul subiect .....

2. Instaleaza si foloseste un sistem de operare din familia Unix.
O sa presupun ca ai un calculator personal sau ai acces la unul. ( Gândeste-te un moment ce înseamna asta. Cultura hackerilor a aparut în timpul în care calculatoarele erau asa de scumpe încât nici o persoana fizica nu îsi permitea sa îsi cumpere. ). Unul dintre cei mai importanti pasi pe care un începator îl poate face pentru a începe sa dobândeasca deprinderi de hacker este sa faca rost de o copie de Linux sau BSD, sa-l instaleze pe calculatorul personal si sa învete sa-l foloseasca.

Da, mai sunt si alte sisteme de operare în lume în afara de Unix. Dar sunt distribuite sub forma binara, nu poti citi codul, nu-l poti modifica. A încearca sa înveti hacking pe un calculator cu Microsoft Windows sau orice alt sistem de operare cu surse închise e ca si cum ai încerca sa dansezi îmbracat în gips.

Sub Mac OS X este posibil, dar numai o parte din sistemul de operare are si surse, e posibil sa te lovesti de multe ziduri, si trebuie sa fi atent sa nu dezvolti prostul obicei de a depinde de codul proprietate Apple. Daca te concentrezi pe Unix poti învata foarte multe lucruri.

Unix este sistemul de operare al internetului. Desi poti sa înveti sa folosesti internetul fara sa sti Unix, nu poti sa fi un hacker fara sa întelegi Unix. Din acest motiv, cultura hackerilor este strâns legata de Unix. ( Acest lucru nu a fost întotdeauna adevarat, si câtiva hackeri nu sunt prea bucurosi, dar simbioza între Unix si internet este suficient de puternica încât nici Microsoft nu poate sa intervina.)

Asa ca instaleaza un sistem din familia Unix ( Si mie îmi place Linux dar mai exista si alte cai ( si da, poti sa ai si Linux si Windows pe acelasi calculator )). Invata sa-l folosesti. Experimenteaza cu el. Navigheaza pe internet cu el. Citeste codul. Modifica codul. O sa ai la dispozitie unelte pentru programare : C, LISP, Python si Perl, mai mult decât pe orice sistem Microsoft, o sa înveti mult mai repede decât îti dai seama.

Pentru mai multe informatii în legatura cu Unix vezi The Loginataka. Arunca o privire si pe The Art Of Unix Programming.

Pentru a obtine o copie Linux, viziteaza Linux Online!; poti sa descarci de acolo sau ( o idee mai buna ) gaseste un grup local de utilizatori Linux care sa te ajute cu instalarea. Din perspectiva unui nou utilizator toate distributiile Linux sunt identice.

Poti sa gasesti informatii si resurse despre BSD Unix la.

Am scris o scurta introducere la adresa Basics of Unix and the Internet

(Nota : Nu recomand instalarea unui sistem Linux sau BSD singur, mai ales daca esti un începator. Pentru Linux gaseste un grup de utilizatori si cere ajutor.)

3. Învata sa folosesti internetul si HTML.
Cele mai multe lucruri pe care cultura hackerilor le-a produs nu s-au bucurat de atentie publica, fiind folosite în fabrici si universitati fara nici un impact direct asupra omenilor în general. Internetul este marea exceptie, marea si stralucitoarea jucarie realizata de hackeri care a schimbat lumea. Din acest motiv ( si multe altele ) trebuie sa înveti sa sti sa lucrezi pe internet.

Asta nu înseamna doar sa sti sa folosesti un browser ( oricine poate sa faca asta ), trebuie sa înveti sa scri HTML - limbajul Web-ului. Daca nu sti sa programezi învatând HTML o sa îti fie mai usor sa înveti apoi un limbaj de programare. Asa ca trebuie sa îti faci o pagina pe web. Încearca sa folosesti standardul XHTML, care e mai aranjat decât clasicul HTML. ( Se gasesc usor tutoriale pe internet; aici e unul.)

Dar simplu fapt de a avea o pagina e doar începutul lungului drum spre a devenii un hacker. Internetul e plin de astfel de pagini. Majoritatea au un continut inutil ( vezi The HTML Hell Page ).

Ca sa merite, pagina ta va trebui sa aiba continut, sa fie interesanta/folositoare altor hackeri. Si asta ne aduce la urmatorul subiect ....

4. Daca nu sti engleza la un nivel acceptabil, învata.
Ca american si vorbitor nativ de limba engleza am ezitat sa sugerez acest lucru, l-am perceput ca o forma de imperialism cultural. Dar câtiva vorbitori nativi de alta limba decât engleza m-au împins sa declar ca engleza este limba comunitatii hackerilor si ca trebuie sa o sti pentru a te integra.

În jurul anului 1991 am învatat ca multi hackeri care stiau engleza o foloseau în special în discutiile tehnice; mi s-a spus ca engleza are un vocabular tehnic mult mai bogat decât orice alta limba si deci este un instrument mai bun pentru astfel de discutii. Din motive similare traducerile cartilor tehnice din engleza sunt deseori nesatisfacatoare.

Linus Torvalds comenteaza tot codul pe care îl scrie în engleza ( aparent nici nu si-a pus vreodata problema daca ar trebui sa faca altfel ). Engleza lui fluenta a fost un factor important în abilitatea sa de a recruta o comunitate globala de dezvoltatori Linux. Este un exemplu bun de urmat.

Fiind un vorbitor nativ de engleza nu garanteaza ca stii suficient de mult pentru a fi un hacker. Daca scrisul este plin de dezacorduri si de greseli, multi hackeri ( inclusiv eu ) vor avea tendinta sa te ignore. Desi scrisul dezordonat nu înseamna neaparat si o gândire dezordonata am observat ca exista totusi o corelatie destul de puternica. Daca nu sti sa scri bine, învata.


Statutul în comunitatea hackerilor
1. Scrie programe cu surse deschise ( open-source )
2. Ajuta la testarea si îmbunatatirea programelor open-source
3. Publica informatii utile
4. Mentine infrastructura functionala
5. Ajuta comunitatea hackerilor
Ca si celelalte culturi care nu se bazeaza pe economie, cultura hackerilor se bazeaza pe reputatie. Tu încerci sa rezolvi probleme interesante, dar cât de interesante sunt, si cât de bune sunt solutiile tale ramâne sa decida ceilalti.

Atunci când faci parte din jocul hackerilor scorul tau e dat în special de ceea ce gândesc ceilalti ( din acest motiv nu te poti numi hacker pâna în momentul când ceilalti nu te numesc astfel ). Acest fapt este mascat de imaginea hackingului vazut ca o activitate solitara; si de un tabu din cultura hackerilor ( care a început sa dispara din 1990 dar care este înca puternic ) împotriva admiterii faptului ca aprobarea celorlalti are un rol în motivatie.

Cultura hackerilor este ceea ce antropologi numesc o cultura a darului. Obtii reputatie si esti respectat, nu fiind frumos, nu având lucruri pe care alti oameni le vor, ci oferind - timp, creativitate, si rezultatul muncii tale.

Sunt cinci lucruri pe care le poti face pentru a fi respectat de ceilalti hackeri :

1. Scrie programe cu surse deschise ( open-source )
Primul lucru ( central si traditional ) pe care îl poti face e sa scri programe pe care ceilalti hackeri sa le considere distractive si utile, si sa oferi codul sursa al acestor programe astfel încât toti sa îl poata folosi.

(Initial au fost numite gratis ( free ) dar termenul a introdus confuzie pentru ca nu se stia exact ce înseamna gratis. Cei mai multi folosesc astazi termenul de open-source).

Cei mai respectati în cultura hackerilor sunt cei care au scris programe mari si capabile, care au satisfacut o nevoie generala si care au fost oferite gratis împreuna cu sursele complete astfel încât oricine sa le poata folosi si învata din ele.

Dar lucrurile nu au fost mereu asa. Desi hackerii au privit dezvoltatorii open-source cu multa admiratie ca un element esential al culturii, înainte de 1990 majoritatea hackerilor scriau programe cu sursele închise. Aceasta atitudine era înca activa în 1996 când am scris prima versiune a acestui document; lucrurile s-au schimbat începând cu anul 1997. Astazi comunitatea hackerilor si comunitatea dezvoltatorilor open-source sunt doua denumiri care descriu acelasi lucru dar e bine sa stim ca lucrurile nu au fost mereu asa.

2. Ajuta la testarea si îmbunatatirea programelor open-source
Si cei care gasesc erorile din programele open-source sunt foarte respectati. În aceasta lume imperfecta, inevitabil ajungem sa ne petrecem cel mai mult timp de dezvoltare a programelor cautând erori. Din acest motiv orice dezvoltator open-source care gândeste îti va spune ca niste testeri buni ( care stiu cum sa descrie simptomele clar, sa localizeze problemele, sa ignore micile probleme din primele aparitii, si care pot sa aplice niste functii de diagnosticare ) sunt foarte valorosi. Chiar si unul singur poate sa faca diferenta între o cautare de erori care este stresanta si una foarte usoara.

Daca esti un începator, încearca sa gasesti un program care este în dezvoltare si de care esti interesat si fi un bun tester. Are loc un avans natural de la a ajuta la testarea programelor, la a ajuta la eliminarea erorilor si a ajuta la scrierea lor. O sa înveti foarte mult astfel si o sa ai o relatie buna cu oameni care te vor ajuta mai târziu.

3. Publica informatii utile
Un alt lucru bun e sa colectezi si sa filtrezi informatii utile si interesante în pagini web sau documente cu raspunsuri la întrebari frecvente ( FAQ - Frequently Asked Questions ) pe care sa le faci disponibile tuturor.

Mentinatorii celor mai importante liste de întrebari frecvente primesc la fel de mult respect ca si dezvoltatorii open-source.

4. Ajuta la mentinerea infrastructurii functionale
Cultura hackerilor ( si a inginerilor care au dezvoltat internetul ) se bazeaza pe voluntariat. E foarte multa munca necesara care trebuie facuta pentru a mentine lucrurile functionale : administrare liste de mail, moderare grupuri de stiri, mentinerea unor arhive mari de soft, dezvoltarea de RFC-uri si alte standarde tehnice.

Oamenii care fac aceste lucruri sunt foarte respectati pentru ca toata lumea stie ca aceste munci sunt mari devoratoare de timp si nu sunt atât de distractive ca programarea. Facând aceste lucruri persoanele respective îsi arata loialitatea.

5. Ajuta comunitatea hackerilor
În final, poti sa ajuti la propagarea culturii hackerilor în sine ( prin de exemplu scrierea unui eseu despre cum sa devii un hacker :-)). Nu vei putea sa faci acest lucru decât daca vei fi cunoscut de cât mai multi oameni pentru unul din primele patru lucruri.

Comunitatea hackerilor nu are lideri, dar are eroi, "batrâni", istorici si purtatori de cuvânt. Când ai fost implicat mai mult timp în comunitate se poate sa ajungi ceva de genul asta. Atentie: hackerii nu au încredere în ego-ul zgomotos al "batrânilor" asa ca poate fi periculos sa ai o astfel de faima. Nu trebuie sa încerci din toate puterile sa te ridici la un astfel de nivel, trebuie sa te pozitionezi de asa natura încât sa îti cada în brate si atunci sa fi modest.


Legatura Hacker/Tocilar(nerd)
Termenul nerd din engleza nu are o traducere exacta în româna. În limba engleza termenul este mult mai nuantat decât definitia acceptata în limba româna. O astfel de persoana nu poate fi numita pur si simplu tocilar. Pentru mai multe informatii vedeti pagina În continuare în text o sa folosesc termenul din româna, tocilar, dar cu sensul mult mai nuantat si apropiat de cel real. O discutie pe aceasta tema poate fi lunga - si într-o oarecare masura asemanatoare cu cea despre cum sa devii un hacker.

Contrar miturilor, nu trebuie sa fi un tocilar ca sa fi un hacker. Ajuta, si întradevar majoritatea hackerilor sunt tocilari. Fiind mai putin sociabil te ajuta sa ramâi concentrat asupra lucrurilor cu adevarat importante, precum gândirea si hackingul.

Din acest motiv, multi hackeri au adoptat termenul de nerd(tocilar) si chiar si termenul mai dur geek ca o modalitate de a-si declara independenta fata de asteptarile societatii.

Daca reusesti sa te concetrezi pe hacking suficient astfel încât sa fi bun si sa ai si o viata sociala, totul e înregula. Astazi e mult mai usor sa faci asta decât era în 1970 când eram un începator; societatea este mult mai prietenoasa cu astfel de persoane azi. Exista un numar în crestere de persoane care realizeaza ca hackerii sunt si niste persoane foarte sensibile si iubitoare.

Daca esti atras de hacking pentru ca nu ai o viata sociala si asta e ok, cel putin nu o sa ai probleme sa te concentrezi. Poate o sa ai o viata mai târziu.


Puncte pentru stil
Pentru a fi un hacker trebuie sa îti formezi un mod de gândire specific. Sunt anumite lucruri pe care le poti face atunci când nu esti la un calculator care par sa ajute. Nu exista un substituient pentru hacking ( nimic nu e ) dar multi hackeri apeleaza la astfel de activitati si se simt conectati într-un anumit fel cu hackingul.

Învata bine limba materna. Desi exista un stereotip ca programatorii nu pot scrie, un numar surprinzator de hackeri ( inclusiv unii dintre cei mai împliniti pe care îi cunosc ) sunt foarte buni scriitori.

Citeste carti stiintifico-fantastice. Mergi la întâlnirile pe teme stiintifico-fantastice( sunt un loc bun unde poti întâlni alti hackeri )

Învata o forma de arte martiale. Genul de disciplina mentala necesara pentru arte martiale este similara cu ceea ce fac hackerii. Cele mai populare forme între hackeri sunt Tae Kwon Do, diferite forme de Karate, Wing Chun, Aikido, sau Ju Jitsu. Cele mai populare sunt cele care pun accentul pe disciplina mentala, relaxare constienta, si control în defavoarea rezistentei si puterii fizice.

Studiaza o disciplina de meditatie. Cea mai practicata în acest moment este Zen ( important, poate fi practicata fara necesitatea de a crede într-o noua religie sau renuntarea la cea pe care o ai deja ). Si altele pot functiona dar trebuie sa fi atent sa nu începi sa crezi chestii aiurea.

Dezvoltati simtul muzical. Învata sa apreciezi diferite genuri de muzica. Învata sa cânti la un instrument muzical, sau doar sa cânti.

Apreciaza jocurile de cuvinte.

Cu cât mai multe lucruri din cele enumerate faci deja, este mai probabil sa fi un hacker natural. De ce aceste lucruri nu se poate explica, dar sunt conectate cu o serie de caracteristici ale emisferei drepte si emisferei stângi care sunt importante; hackerii trebuie sa fie capabili sa gândeasca logic dar si sa poata sa depaseasca tiparele.

Munceste la fel de intens cum te joci, joaca-te la fel de intens precum muncesti. Pentru hackerii adevarati granitele dintre "joc", "munca", "stiinta" si "arta" par sa dispara si sa se uneasca într-un singur concept. Deasemenea nu trebuie sa fi multumit cu un anumit set de cunostinte. Desi majoritatea hackerilor se recomanda ca programatori, este foarte probabil sa fie competenti si în alte domenii : administrare de sistem, web design, si depanatori de componente. Un hacker care este administrator de sistem este probabil sa fie foarte bun la programarea în limbaje de script si web design. Hackerii nu fac lucrurile pe jumatate : daca învata ceva nou au tendinta sa devina foarte buni.

În final, câteva lucrurile care nu trebuie facute.

Nu folosi un nick sau un ID grandios sau prostesc.

Nu participa la jigniri( flame wars ) pe Usenet ( sau oriunde altundeva ).

Nu te autointitula un vandal electronic( cyberpunk ) si nu baga pe nimeni în seama care se denumeste astfel.

Nu pune mesaje sau trimite mail-uri care sunt pline de erori

Nu vei primi decât mustrari pentru orice fel de astfel de abatere. Hackerii au memorie lunga, poate dura ani de zile pentru a fi acceptat.

Problema cu nick-urile merita sa fie abordata mai pe larg. Ascunderea identitatii în spatele unui nume fals este o atitudine copilareasca specifica crackerilor, warez d00dz, si altor forme de viata inferioare. Hackerii nu fac asta; sunt mândrii de ceea ce fac si vor ca actiunilor lor sa fie asociate cu numele lor real. Asa ca daca ai un astfel de nick, renunta la el. În cultura hackerilor nu va face altceva decât sa te marcheze ca un ratat.


Alte resurse
Paul Graham a scris un eseu numit Great Hackers, si înca unul numit Undergraduation, în care se gaseste multa întelepciune.

Peter Seebach mentine un excelent Hacker FAQ pentru manageri/angajatori care nu stiu cum sa trateze un hacker.

Exista un document numit How To Be A Programmer care este o excelenta continuare la acesta. Contine sfaturi valoroase nu numai despre programare, dar si despre cum sa te comporti într-o echipa de programatori.

Am scris si A Brief History Of Hackerdom.

Am scris un articol, The Cathedral and the Bazaar, care explica cum functioneaza comunitatea Linux si comunitatea open-source. Am abordat subiectul si mai serios în cotinuarea numita Homesteading the Noosphere.

Rick Moen a scris un document excelent despre how to run a Linux user group.

Rick Moen si cu mine am colaborat la un alt articol numit How To Ask Smart Questions( Cum sa pui întrebari inteligente ). Acesta te va ajuta sa cauti ajutor într-un fel în care e destul de probabil sa-l primesti.

Daca ai nevoie de informatii despre cum merg calculatoarele personale, Unix si internetul citeste The Unix and Internet Fundamentals HOWTO.

Atunci când publici programe sau scri patch-uri pentru programe încearca sa urmezi regulile din Software Release Practice HOWTO.

Daca ti-a placut poemul Zen sigur o sa-ti placa si Rootless Root: The Unix Koans of Master Foo.


Întrebari frecvente
Q: Cum pot sa îmi dau seama daca sunt deja un hacker?
Q: O sa ma înveti cum sa fiu un hacker?
Q: Când pot sa încep?
Q: Când trebuie sa începi? Este prea târziu pentru mine sa învat?
Q: Cât o sa dureze pâna devin un hacker?
Q: Sunt Visual Basic sau C# limbaje bune pentru începatori?
Q: O sa ma înveti cum sa sparg un sistem, sau cum sa sparg programe?
Q: Cum aflu parola unui cont?
Q: Cum pot sa intru/citesc/monitorizez casuta de mail a altcuiva?
Q: Cum pot sa fur drepturile de operator pe IRC?
Q: Am fost atacat. Ma vei ajuta sa raspund viitoarelor atacuri?
Q: Am probleme cu programele mele pe Windows. Ma ajuti?
Q: Unde pot sa gasesc niste hackeri adevarati cu care sa vorbesc?
Q: Poti sa îmi recomanzi câteva carti utile?
Q: Trebuie sa stiu matematica ca sa devin hacker?
Q: Ce limbaj ar trebui sa învat prima data?
Q: Ce fel de calculator am nevoie?
Q: Vreau sa contribui. Poti sa ma ajuti sa aleg o problema la care sa lucrez?
Q: Trebuie sa urasc Microsoft?
Q: Programele open-source pun programatorii în imposibilitatea de a castiga bani?
Q: Cum încep? Unde gasesc o versiune de Unix?
Q: Cum stiu daca sunt deja un hacker?

A: Pune-ti urmatoarele întrebari:

Vorbesti cod fluent?

Te identifici cu scopul si valorile comunitatii hackerilor ?

Ai fost numit hacker de catre un membru recunoscut al comunitatii?

Daca poti raspunde da la toate cele trei întrebari atunci esti deja un hacker. Doua nu sunt suficiente.

Primul test vizeaza cunostintele. Probabil ca ai raspuns da daca ai minimul descris mai sus. Treci fara probleme daca ai scris o cantitate apreciabila de cod pentru un proiect open-source.

A doua întrebare vizeaza atitudinea. Daca cele cinci principii ale hackerilor ti s-au parut obisnuite, asemanându-se mai mult cu modul cum traiesti decât cu o poveste, te apropii de un raspuns afirmativ. Aceasta e prima jumatate, cealalta vrea sa afle cât de mult de identifici cu proiectele pe termen lung ale comunitatii.

Aici am enumerat câteva dintre aceste obiective : Conteaza pentru tine daca Linux devine mai bun si mai raspândit ? Te pasioneaza libertatea programelor ? Esti ostil monopolurilor ? Actionezi în credinta ca trebuie sa vedem calculatoarele ca simple instrumente care fac lumea mai bogata si mai umana ?

Dar trebuie sa punctam un lucru aici. Comunitatea hackerilor are niste principii politice specifice, în special defensive, în special apararea dreptului la libera exprimare. Comunitatea se lupta si cu legile de proprietate intelectuala care ar face comunitatea open-source ilegala. Unele dintre aceste proiecte pe termen lung sunt reprezentate de organizatii precum Fundatia Frontierei Electronice ( Electronic Frontier Fundation ). Dar în spatele acestui lucru, cei mai multi hackeri vad în încercarea de a sistematiza atitudinea lor un program politic explicit dubios; am învatat, pe calea ce grea, ca aceste încercari au efecte negative divizând comunitatea. Daca cineva vrea sa te recruteze pentru a participa la un protest în numele atitudinii hackerilor, atunci clar a înteles gresit. Raspunsul corect este probabil sa Taci si arata-le codul.

A treia întrebare include o definitie recursiva. Am observat în sectiunea numita Ce este un hacker ? ca a fi un hacker tine foarte mult de apartenenta la o anumita subcultura si retea sociala cu o anumita istorie. În trecut, hackerii erau un grup mult mai disipat decât sunt astazi. Dar importanta unei retele sociale a crescut în ultimii 13 ani pe masura ce internetul a facut posibila mentinerea usor a legaturii cu ceilalti hackeri. O mica schimbare de comportament este ca în acest deceniu avem propriile tricouri.

Sociologii care studiaza retele precum cea a hackerilor sub sigla generala de "colegii invizibile" au observat ca o caracteristica a retelelor de acest gen este ca au asa numiti pazitori ale portilor, membrii cheie cu autoritate sociala care pot sa introduca noii membrii în comunitate. Pentru ca termenul de "colegiu invizibil" care defineste cultura hackerilor este un termen mult prea general si informal si rolul unui astfel de pazitor al portilor este informal. Dar ceea ce fiecare hacker întelege este ca nu orice hacker este un pazitor al portilor. Aceste persoane au o anumita vechime si un anumit numar de realizari înainte sa primeasca acest titlu. Cât de mult este greu de precizat, dar fiecare hacker stie când vede o astfel de persoana.

Q: O sa ma înveti cum sa fiu un hacker?

A: Din momentul în care am publicat prima data aceasta pagina am primit nenumarate cereri ( deseori câteva pe zi ) de la persoane care îmi cereau sa le învat tot ce trebuie sa stie pentru a fi un hacker. Din nefericire, nu am timpul si energia sa fac acest lucru; propriile mele proiecte, si munca în rolul partizan al comunitatii open-source îmi ocupa 110% din timp.

Chiar daca as fi avut acest timp la dispozitie, a fi un hacker înseamna a avea o anumita atitudine si un set mare de cunostiinte pe care trebuie sa le dobândesti singur. O sa observi ca chiar daca hackerii adevarati vor sa te ajute nu o sa te respecte daca îi implori sa îti spuna tot ce stiu.

Învata câteva lucruri mai întâi. Arata ca încerci, ca esti capabil sa înveti singur. Apoi apeleaza la alti hackeri cu întrebari precise.

Daca îi scri unui hacker niste întrebari, sunt doua lucruri pe care trebuie sa le sti. În primul rând am observat ca persoanele care sunt lenese si neatente în scris sunt de cele mai mult ori neatente si lenese si în gândire, neavând capacitatea de a devenii hackeri buni, asa ca ai grija sa scri corect, sa folosesti gramatica si semnele de punctuatie, altfel vei fi ignorat. În al doilea rând nu cere ca mesajul sa fie trimis la o casuta de mail diferita de cea de pe care ai trimis mesajul; am aflat ca persoanele care fac acest lucru sunt deobicei hoti care folosesc conturi furate, si nu avem nici un interes în a rasplati sau ajuta hoti.

Q: Cum pot sa încep ?

A: Cea mai buna modalitate sa incepi este sa mergi la o intâlnire a unui grup de utilizatori Linux ( LUG ). Poti sa gasesti astfel de grupuri pe LDP General Linux Information Page; probabil ca exista unul aproape de tine, asociat cu o universitate sau un colegiu. Membrii acestei comunitati îti vor da o copie Linux si te vor ajuta sa îl instalezi si sa începi sa înveti.

Q: Când trebuie sa încep? Este prea târziu pentru mine sa învat?

A: Orice varsta la care esti motivat este buna. Multi oameni devin interesati între 15 si 20 de ani, dar cunosc exceptii în ambele directii.

Q: Cât va dura sa învat sa devin un hacker?

A: Asta depinde de cât de talentat esti si cât de mult esti dispus sa muncesti. Majoritatea oamenilor pot sa învete un volum respectabil de informatii în 18 luni pana la 2 ani, daca se concetreaza. Nu te gândi ca se termina aici; daca esti un hacker adevarat o sa îti petreci restul vietii învatând si perfectionându-ti cunostintele.

Q: Sunt Visual Basic sau C# limbaje bune pentru începatori?

A: Daca pui aceasta întrebare în mod sigur te gândesti sa înveti sa fi un hacker folosind un sistem Microsoft Windows. Aceasta este o idee proasta în sine. Când am comparat încercarea de a învata sa fi un hacker pe Windows cu a învata sa dansezi îmbracat în gips, nu glumeam. Nu încerca asta. E urât si nu va înceta sa fie urât.

Sunt probleme specifice cu Visual Basic si C#; în principal din cauza faptului ca nu sunt portabile. Desi exista implementari open-source ale acestor limbaje, standardele implementate nu acopera decât o mica parte din interfata de programare. În Windows majoritatea librariilor sunt proprietatea unui singur producator ( Microsoft ); daca nu esti extrem de atent la ce fel de facilitati folosesti, mult mai atent decât poate fi un începator o sa ajungi sa fi blocat, softul fiind portabil doar pe platformele pe care Microsoft decide sa le suporte. Daca începi pe Unix, sunt disponibile limbaje mult mai bune. De exemplu, Python.

Visual Basic este groaznic. Ca orice alt Basic este slab gândit si nu te învata decât obiceiuri proaste de programare. Nu ma ruga sa le explic în detaliu, aceasta explicatie ar umple singura o carte. Învata un limbaj bine realizat.

Unul dintre aceste obiceiuri proaste este sa devii dependent de librariile si uneltele de dezvoltare ale unui singur producator. În general orice limbaj care nu este suportat macar sub una dintre platformele Linux sau BSD, si/sau macar de trei producatori diferiti de sisteme de operare, este un limbaj slab în care sa înveti.

Q: O sa ma ajuti sa sparg un sistem, sau sa ma înveti cum sa sparg programe?

A: Nu. Orice persoana care pune o astfel de întrebare dupa ce a citit acest set de întrebari frecvente este prea proasta pentru a fi educata chiar daca as avea timpul necesar. Orice fel de întrebari pe email legate de acest subiect vor fi ignorate sau vor primi un raspuns brutal.

Q: Cum pot sa obtin parola contului altei persoane?

A: Acesta este cracking. Dispari idiotule.

Q: Cum pot sa sparg/citesc/monitorizez casuta de mail a altcuiva ?

A: Acesta este cracking. Pa.

Q: Cum pot sa fur drepturi de operator pe un canal de IRC?

A: Acesta este cracking. Dispari.

Q: Am fost crackuit. O sa ma ajuti sa ma apar de atacuri viitoare ?

A: Nu. De fiecare data când am fost întrebat acest lucru, întrebarea venea de la o persoana care rula Microsoft Windows. Nu este posibil sa securizezi Windows împotriva atacurilor; codul si arhitectura au pur si simplu prea multe probleme, ceea ce face securizare Windows o misiune imposibila. Singura rezolvare este sa treci la Linux sau la alt sistem de operare mai bun care sa fie capabil de securitate.

Q: Am probleme cu sistemul meu de operare Windows. Ma ajuti ?

A: Da. Deschide consola DOS si tasteaza "format c:". Orice problema ai întâlnit va înceta sa mai existe în câteva minute.

Q: Unde pot gasi niste hackeri cu care sa vorbesc?

A: Cel mai bun mod este sa gasesti un grup local de utilizatori Linux sau Unix si sa mergi la întâlnirile lor ( poti sa gasesti câteva adrese de grupuri la LDP )

(Obisnuiam sa spun ca nu o sa gasesti nici un hacker adevarat pe IRC, dar am început sa înteleg ca acest lucru se schimba. Aparent niste comunitati serioase de hackeri, atasate proiectelor precum GIMP si Perl, au canale pentru IRC acum ).

Q: Poti sa îmi recomanzi câteva carti utile despre subiecte legate de hacking ?

A: Mentin o lista Linux Reading List HOWTO care îti poate fi utila. Loginataka poate fi interesanta.

Pentru o introducere în Python vezi materiale introductive pe site-ul Python.

Q: Trebuie sa fiu bun la matematica pentru a deveni un hacker?

A: Nu. Hackingul foloseste foarte putina matematica formala si aritmentica. În particular nu o sa-ti trebuiasca trigonometrie, calcul sau analiza ( exceptia la acest lucru o face grafica 3D ). E bine sa sti ceva logica si algebra booleana. Cunostiinte de baza în teoria seturilor finite, combinatorica si teoria grafurilor se pot dovedi utile.

E mult mai important sa fi capabil sa gandesti logic si sa urmezi un lant de rationamente logice, asa cum fac matematicienii. Desi continutul matematic nu te va ajuta foarte mult, vei avea nevoie de disciplina si inteligenta matematica. Daca nu esti prea inteligent nu sunt prea multe sperante pentru tine ca hacker; daca îti lipseste disciplina ar fi bine sa o dezvolti.

Cred ca o buna modalitate de a afla daca ai ceea ce îti trebuie e sa gasesti o copie a cartii lui Raymond Smullyan's What Is The Name Of This Book?. Logica pe care o promoveaza în carte este în spiritul hackerilor. Daca esti capabil sa rezolvi problemele puse acolo e un semn bun; daca îti place sa le rezolvi e un semn si mai bun.

Q: Ce limbaj ar trebui sa învat prima data ?

A: XHTML ( ultimul dialect de HTML ) daca nu îl cunosti deja. Sunt foarte multe carti pe aceasta tema, dar putine bune. Cea care îmi place cel mai mult este HTML: The Definitive Guide.

Dar HTML nu poate fi considerat un limbaj de programare. Când esti gata sa începi sa programezi, îti recomand sa începi cu Python. O sa auzi foarte multa lume care recomanda Perl, si Perl este înca mult mai popular decât Python, dar este mai dificil de învatat si ceva mai putin bine gândit.

C este foarte important, dar este si mult mai dificil decât Python si Perl. Nu încerca sa-l înveti ca primul limbaj.

Ca utilizator Windows nu trebuie sa te axezi pe Visual Basic. O sa te învete obiceiuri proaste, si nu este portabil. Evita-l.

Q: De ce fel de calculator am nevoie?

A: În trecut calculatoarele erau destul de slabe încât impuneau limite artificiale hackerilor. Acest lucru nu mai este valabil începand cu mijlocul anului 1990; orice calculator mai bun decât un Intel 486DX50 va avea suficienta putere pentru dezvoltare, grafica, si comunicatii internet, si cele mai mici discuri pe care le poti cumpara astazi ofera spatiu de stocare suficient.

Cel mai important lucru în alegerea unui calculator este compatibilitatea Linux ( sau BSD daca decizi sa urmezi acest drum). Acest lucru este valabil pentru majoritatea calculatoarelor noi. Singura parte problematica o reprezinta modemurile; unele calculatoare au componente specifice Windows care nu vor functiona sub Linux.

Raspunsuri la întrebari frecvente legate de compatbilitate gasiti aici.

Q: Vreau sa contribui. Poti sa ma ajuti sa aleg o problema la care sa lucrez?

A: Nu, pentru ca nu stiu care sunt talentele si interesele tale. Trebuie sa fi automotivat, din aceasta cauza proiectele alese de alti oameni aproape niciodata nu reusesc.

Încearca astfel. Priveste anunturile de proiecte pentru câteva zile la adresa Freshmeat. Când vezi unul care te face sa zici "Super! As vrea sa lucrez la acest proiect!", înscrie-te.

Q: Trebuie sa urasc Microsoft?

A: Nu, nu trebuie. Nu pentru ca nu ar merita, ci pentru ca a existat o cultura a hackerilor cu mult înainte de Microsoft si va mai exista una si dupa ce Microsoft va fi istorie. Energia pe care o consumi urând Microsoft poate fi folosita mai util pentru a-ti îmbunatatii capacitatile. Scrie programe bune care sa discrediteze Microsoft fara a-ti polua karma.

Q: Programele open-source pun programatorii în imposibilitatea de a câstiga bani?

A: Acest lucru pare improbabil pentru moment, industria de programe open-source a creat locuri de munca noi. Daca a avea un program scris reprezinta un câstig economic fata de faptul de a nu-l avea, programatorul va fi platit indiferent daca programul va fi open-source dupa ce este gata. Si nu conteaza cât de multe programe gratis sunt scrise, mereu va exista cerere pentru noi aplicatii. Am scris mai multe despre acest subiect pe paginile Open Source

Q: Cum încep ? Unde gasesc o veriune gratis de Unix?

A: Daca încerci sa gasesti un prim proiect pe care sa-l faci nu ma întreba pe mine. În schimb urmareste proiectele de pe Freshmeat unde e posibil sa gasesti ceva interesant la care sa poti sa contribui.

Daca nu ai instalat un sistem Unix pe calculator înca, în aceasta pagina gasesti legaturi catre locuri unde sa gasesti cele mai populare versiuni de Unix. Pentru a fi un hacker îti trebuie initiativa si abilitatea de a te educa singur. Incepe acum ...... ¨
     


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la